Vítání jara tvořením:)

27.04.2009 10:22

Ahojky:)

Protože tu máme jaro, rozhodla jsem se nechat rozkvést náš nový byteček:). Za asistence mé maminky jsme tvořili jarní poštářky a sedáky na židle za pomocí batiky a barviček na textil. První úkol byl sehnat všechen materiál (látku, barvy na batiku, barvičky na textil, molitan - to nám dalo nejvíce zabrat, potřebné byli také štětce, šicí stroj a hlavně nítě - na které jsme samožřejmě zapomněli:D, naštěstí mamka nějaké vyštrachala). A nastal den D. Mamky postup: nastříhat látku, nabatikovat, nabarvit a pak až to ušít. Má to své vyhody, při batice se nám látka už srazí takže při šití budeme mít o starost méně. Další výhoda je, že se nám to bude lépe malovat a ještě lépe žehlit (fixace barviček na textil).

Krok č. 1 - batika

My jsme použily barvu od značky DUHA, lze ji použít jak na ruční barvení tak do pračky. Moc nás překvapilo, když se všechna barva vpila do látky a voda byla skoro průzračná, takže i máchání a vyplachování barvy bylo raz dva.

Krok č. 2 - sušení

S tímto krokem nám pomohlo jarní sluníčko:)

Krok č. 3 - kreslení

Protože začalo jaro, zvolily jsme jarní motiv - tulipány. Kytiček není nikdy dost:D. Mamka ozdobila své polštářky taky motýlkama a mravencema - moc se jí to povedlo;). Základem kreslení barvičkama na textil je konruta. Tou se nakreslí obrys, nechá uschnout a vnitřek se pak vymaluje barvičkama pomocí štětce. POZOR - nesmíme zapomenout dát pod látku kartón nebo papír, protože barvičky prosakují. Po uschnutí zažehlíme.

 

A den končí.......... jely jsme jako fretky a stejně jsme to nestihly:(....... dokončení našeho jarního výtvoru jsme naplánovaly za týden.

Krok č. 4 - šití

Šití byla mamky práce, je to zkušená švadlena, takže jí to šlo pěkně od ruky:D Nejdůležitější bylo změřit látku ostříhat přebytečné konečky látky a šít. Můj úkol byl natříhat molitan do sedáku. POZOR - nesmíme zapomínat že molitan má nějakou tloušťku a proto musíme i u látky přidat tolik kolik je tlustý, aby se nám to tam vešlo.

Krok č. 5 - hotovo

Máme ušito a už jen naplnit molitanem a je hotovo:) jupíííííí :D