FIMO hmota

29.11.2008 00:41

Práce s FIMO hmotou je úplně stejná jako s moduritem či plastelínou. Jen její konzistence je malinkato jiná. Tvoření z FIMA mě úplně uchvátilo. Samozřejmě tvoření předcházelo urputné vyhledávání všech možných stránek o FIMO a taky detailní výslech mé zkušenější kamarádky Lucinky. přeci jen to není úplně levná záležitost (jedna hmota 56g kolem 70 Kč v kamenném obchodě) i proto byla zapotřebí taková připravenost, aby následných škod bylo co nejméně.

Tak trochu z teorie:

FIMO hmoty je více druhů - základní (krycí) - po upečení je matná

                                      - metalická - má v sobě malinkaté třpitky a tvoří tak velice pěkný dojem

                                      - fluorescentní - ve tmě svítí

                                      - transparentní - po upečení je mírně průhledná (tady zatím zkušenosti nemám - peněz je málo - a tak použiju popis

                                                              kamarádky Lucky:" Vypadají pruhledně jak Haribo medvídci"

                                      - glitterová (nemám zatím zkušenost, ale už je objednáno, takže brzy bude)

                                      - barvy kamene (nemám zatím zkušenost)

!!!!Pozor některé syté barvy (jako černá, červená, želená) dost barví, takže si průběžně mýt ruce, abychom si nezbarvili jinou barvu (hlavne bílou)!!!

Samotné tvoření:

1. Pozor jak je i na návodu zmíněno při práci s FIMEM nejíst a nepít - ono to asi nebude až tak zdravé i po čuchu lze poznat chemii. Takže pozor i u dětí, aby ji nesnědly.

2. Při pečení se hmota vůbec neroztaví ani nezmění svůj tvar. Takže pokud máte na výtvoru otisky prstů, budou tak i po upečení. Já to vyřešila tím, že co jde, se snažím dělat přes igelitový pytlík, ten to zmírní.

3. Z FIMA lze vytvářet všechny možné tvary a obrazce od abstraktních motanic po krásné duhové kytičky. Návody jsou k nalezení spíš na zahraničních webech, ale hodně českých na ně odkazuje. Takže stačí dát hledat do googlu a něco to vždy najde:).

4. Pokud je vymodelováno, položíme opatrně výtvory na pekáč vypodložený pečícím papírem a dáme do trouby péct max. 30 minut na 110°C. Pozor na plynové trouby, lepší kratší dobu a hodně hlídat, aby se nám výtvor nespálil.

5. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a máme hotovo.

!!!! Pozor, pokud tvoříme náušnice, náhrdelníky, přívěsky, nezapomeňme na dírku!!!